Ez az iromány egy picit gyakorlatiasabb lesz, mint az eddigiek… A célom vele, hogy kiemeljem néhány gyakorlat fontosságát. Természetesen az edzést nem lehet leszűkíteni csupán erre a 9 gyakorlatra, azonban célszerű mindegyik edzésünkben alkalmazni őket.

 

Minden edzést érdemes három fő részből felépíteni: bemelegítés, fő rész, nyújtás. Alábbiakban a három fő blokkon belül mutatok be 3-3 “kihagyhatatlan” gyakorlatot.

Bemelegítés

A bemelegítés talán a legelhanyagoltabb része az edzéseinknek. Általában kis helyben futással, ugrálással, csípőkörzéssel le is tudjuk. Óriási hiba azt hinni, hogy ez elég! A hetékony edzésmunkához az izmainkat, ízületeinket és keringésünket megfelelő állapotba kell hozni. Edzéscéltól függetlenül tehát legalább 15 percet fordítsatok bemelegítésre, higgyétek el, ez nem elpocsékolt idő! Képesebb leszel magasabb teljesítményt elérni, csökkented az izomláz előfordulási valószínűségét és sok sérülést meg is előzhetsz.

Bemelegítés a HIIT edzésen

A bemelegítés 3 legfontosabb gyakorlatáról már készült egy kiváló iromány, melyet  Pozsonyi Zsolt, az R-med Akadémia szakmai vezetője írt. Érdemes elolvasni!

Az edzés fő része

Függetlenül attól, hogy milyen céllal edzetek, vagy milyen edzettségi szinten vagytok, az alábbi gyakorlatokat – vagy progresszióit – érdemes minden edzés központi részében elhelyezni.

1. Guggolás

helyes guggolás

A guggolás szerintem minden programnak ajánlott gyakorlata. Sokkal nehezebb helyesen végrehajtani, mint azt sokan hiszik; a helyes technikai kivitelezésről is számos elmélet létezik. /Ha érdekel, hogy kell pontosan kivitelezni a guggolást, érdemes elolvasni Michael Boyle – Funkcionális edzés mesterfokon c. könyvét./

De miért tartom ennyire fontosnak és megkerülhetetlennek az edzésekben?

segít a mindennapi teendőink könnyebb elvégzésében – az által, hogy az alsótestet erősíti, mozgékonyabbak leszünk, így a napi feladataink elvégzése kevesebb fáradtságot okoz majd.

több ízület és izom dolgozik egyszerre– hasznos gyakorlatoknak azokat gondolom, amelyek nem izoláltan egy izmot dolgoztatnak meg, hanem összetett hatásuk van. Guggoláskor dolgoznak a hátizmok, a farizmok és a combizmok is.

nem csak erősítő hatású – ennél összetettebb a gyakorlat. A mellett, hogy több izmot dolgoztat meg egyszerre, fejleszti az egyensúlyérzéket és segít megőrizni a boka és a csípő mobilitását, valamint a térd stabilitását.

2. Plank

helyes plank tartás

Ennél a feladatnál kiemelten fontos a helyes kivitelezés, különben minden alkalommal csak a porckorongjainkat bántjuk. A gyakorlat helyes végrehajtásáról számos oldalon olvastam, azonban rengeteg rosszul végrehajtott plankről láttam képet, ezért én kiemelném ezt,  Berkes Márton nagyon érthetően és szakszerűen írja le.

Kötelezőnek tartom, mert:

statikusan erősíti a törzsizomzatot – ez azért nagyon fontos, mert a törzsizmaink tartják egyenesen a testünket, ha ezek gyengék minden sporttevékenység káros lehet gerincünk egészségére

helyesen kivitelezve megdolgoztatja MINDEN egyes izmunkat!

a mindennapi életben óriási hasznát vesszük, hiszen az “aktív plank” tudatosan alkalmazva megóv minket a sérülésektől. Az aktív plank témában itt olvashatod el Pozsonyi Zsolt cikkét.

3. Csípőemelés

csípőtolás

Azt már mindannyian tudjuk, hogy az ülő életmódból fakadóan a hátizmaink megnyúlnak, az elülső izmaink pedig megrövidülnek. Ezért nagyon fontos a hátsó izomlánc erősítése, hiszen a megnyúlt izmokat erősíteni kell az egészséges tartás eléréséhez. Ha a hátsó izomlánc gyenge, az ülő életmódból következően a hátizmok megnyúlnak, és kialakul a hanyag tartás, megkezdődnek a derék- és hátfájdalmak is.

Ismerd meg az edzéseinket!

Kezdő, középhaladó és haladó szintű edzésekkel várunk!

Nyújtás

Minden edzést nyújtással kell befejezni! Izmaink aktív munka során megfeszült állapotban vannak, ezt a megfeszült/megrövidült állapotot az edzés végén ki kell nyújtani. Attól függően válasszunk nyújtó gyakorlatot, hogy melyik izomcsoportot dolgoztattuk meg a tréning során. Én most bemutatok 3 olyan nyújtó gyakorlatot, melyet az edzés tartalmától függetlenül ajánlok minden alkalommal elvégezni.

1. Mellizom nyújtása

mellizom nyújtása

Megint és mindig vissza kell térnem az ülő életmódból fakadó problémákra. Egész nap ülünk, vállaink előreesnek, fejünk előredől és már egyre nehezebb kiigazítani a testhelyzetünket. Ennek oka a mellizom megrövidülése és hátizmaink megnyúlása. Célszerű tehát erősíteni a hátizmainkat, illetve konkrétan a lapockazáró izmokat és minden alkalommal megnyújtani a mellizmainkat. A képen a TRX chest stretch gyakorlatot láthatjátok, amellyel akár edzés közben a pihenőben, akár az edzés végén kiválóan nyújthatunk. Engedjük hosszú szárra a TRX-et, álljunk háttal a felfüggesztésnek és a vállaink vonalában oldalsó középtartásban tartva karjainkat, sétáljunk előre addig, amíg meg nem érezzük a nyúlást a mellizmokban.

 2. Lefelé néző kutyapóz

Ez az alapvetően jóga gyakorlat gyönyörűen nyújtja a teljes hátsó izomláncot.

Amennyiben nem vagyunk edzésben, vagy hajlékonyságunkat tekintve kihívásokkal küszködünk, a helyes kivitelezés nem fog elsőre menni. Ez esetben a legfontosabb, hogy hátunk egyenes legyen. A csípőcsontunk, vállunk és fülünk egy vonalba kerüljön. Ezután felváltva, csípőnk döntésével próbáljuk lenyomni először az egyik majd a másik sarkunkat a talajra. Idővel sikerülni fog.

3. Középső háti szakaszt mobilizáló gyakorlat

mobilizáció

Az ülő életmódból fakadó problémák egyike a hát középső (lapocka és ágyéki szakasz közötti rész) mobilitásának csökkenése. Előbb-utóbb beszűkülnek a gerincmozgások és/vagy a feladatok elvégzéséhez a lumbáris szakaszt kényszerítjük mozgásra, amik feladata, hogy stabilak legyenek…érthető tehát, hogy veszélyes dolog hagyni, hogy kötötté váljon a hátunk.

A fentiek pedig magával hozzák a derékfájást, váll fájdalmakat, nyak fájdalmát és nem utolsó sorban a különböző tartáshibákat.

A gyakorlat helyes végrehajtásához vegyük fel a képen látható pózt. A legfontosabb, hogy a térdünk a talajon maradjon, és addig forgassuk a felső testet, amíg nem érzünk fájdalmat, ne akarjuk túlfeszíteni! Kilégzés kísérje a törzsfordítást, így minden forgatással mélyebbre kerülnek a karok és előbb-utóbb le fogjuk tudni tenni a vállunkat is.

Végezetül pár szót mondanék egy már sokak által ismert és alkalmazott, mégis új szemléletű bemelegítési és nyújtási technikáról, az SMR masszázs hengerről.

Kezdetben az élsportolók alkalmazták a technikát, ma azonban már minden jól felkészült, átgondolt edzésmódszert alkalmazó hobbi sportolónál is megtalálható a henger.

A henger úgy működik, hogy a saját testsúlyunkkal ráterhelünk a eszközre azon a területen, ahol masszírozni szeretnénk az izmainkat. A hengeren lassan kell gördülni, mozogni, nyomást-súlyt ráhelyezni, hogy a kompressziós hatás, azaz a nyomási inger létrejöjjön. Amikor nyomás alá helyezünk egy területet,  akadályozzuk a vérellátást az izomrostban. A nyomás feloldásakor (amikor elgurulunk az adott területről, vagy megszüntetjük a nyomást), a hirtelen beáramló vér elszállítja a lerakódásokat, megtisztítja, felfrissíti az adott terület szöveteit – ezért hengerezés során nagyon fontos a helyes légzéstechnika is. A nagy nyomás, sokkal intenzívebb tisztítást végez. A salakanyagok elszállítása és a mechanikai inger hatására az izmok fellazulnak és visszanyerik elasztikusságukat. Az izompólyamasszázs segítségével fel tudjuk készíteni izmainkat a terhelésre, ezért ajánlom minden bemelegítéshez és nyújtáshoz is.

Mi a TriggerPoint Therapy Grid 1.0 hengerét használjuk több éve, ezt csak ajánlani tudom.

TUDJ MEG TÖBBET A TARTÁSODRÓL ÉS A KORREKCIÓRÓL!

VÁRUNK AZ IRODATLÉTA WORKSHOPON!

Ezeket már olvastad?

Anyaként is egyensúlyban – 2. rész

A cikk első részét itt találod, ha még nem olvastad volna << 1.rész  >> 4. Lassú, fokozatosan felépített edzés Az első blog végén feltettem egy kérdést: “Milyen típusú edzéssel kezdenéd/kezdted a szülés utáni...

Anyaként is egyensúlyban! – 1. rész

Sziasztok! Gábor-Kiss Irén, Iri vagyok, TRX és funkcionális tréner. Nagyon régóta foglalkoztat a gondolat, hogy kicsit többet adjak magamból a vendégeknek, akik megtisztelnek azzal, hogy hozzám járnak rendszeresen edzésre. Azt tudni kell rólam, hogy inkább...