Olvasod a címet és azt gondolod, biztos a reggeli ébredéshez kapsz majd pár elcsépelt jó tanácsot…

Tévedsz! 

A blog a reggeli edzések jótékony hatásairól szól, melyek közül az egyik valóban az, hogy könnyebben fogsz felkelni. De ne ugorjunk ennyire előre, lássuk milyen előnyei vannak még a reggeli edzéseknek.

Felpörgeti az anyagcseréd 

– és fent is tartja akár 48 órán keresztül!

Ez azt jelenti, hogy több kalóriát égetsz el egész nap csak azért, mert reggel edzettél!

MIÉRT?

Az Afterburn hatásról már beszéltünk korábban is, tulajdonképpen azt jelenti, hogy kalóriát égetsz el az edzést követően – annak ellenére, hogy ülsz az íróasztalnál, vagy a kocsidban – mint az edzés alatt. Csodás nem?

A reggeli edzések után ez kiválóan működik, hiszen munkánk gyakran nem teszi lehetővé a nap közbeni mozgást.  Mit gondolsz, hogyan reagál a tested az edzés után bevitt tápanyagokra?

A bevitt tápanyagokat a szervezet utántöltésre használja – ez azt jelenti, hogy a nap folyamán bevitt tápanyagok nagy része nem raktározódik, hanem folyamatosan felhasználásra kerül.

Ezt az előnyt CSAK akkor élvezheted, ha reggel edzel!

afterburn hatás
Energiával tölt fel egész napra

A reggeli edzésre tekints úgy, mint egy felturbózott bögre kávéra.  Nem csak a test ébred fel, hanem az agynak is jót tesz. Javul az oxigénfelvétel, a vérbőség, az edzés végére garantáltan felfrissülsz és felébredsz. Ezután jobban tudsz koncentrálni, többfelé is tudsz majd figyelni, nem leszel fáradt a nap folyamán, kevesebb kávé is elég lesz. A rendszeresen edző személyek jobban teljesítenek a munkahelyükön is. A reggeli edzés pedig azért is előnyös, mert ilyenkor még nincs benned az egész napi információáradat, a leterheltség, ilyenkor még oda tudod tenni magad az edzésen, este pedig a munka után, amikor egyébként is fáradt vagy, hazamehetsz pihenni.

Kutatások bizonyítják, hogy a reggeli mozgás jobb hatással van az agyműködésre, mint, ha meginnál egy kávét!

edzés és a kávé összehasonlítása
Boldog leszel tőle

A mozgás endorfint termel. Ez ugyan az a boldogságérzetért felelős hormon, mint ami szex, csokievés, vagy a kedvenc csapatunk bajnoki győzelme után termelődik. Miért ne indítanád boldogabban minden napodat, ha csak annyit kell tenned, hogy mozogsz érte? Tudjuk, hogy a magyar nép alapvetően pesszimista és felmérések alapján nem túl boldog. Vegyük észre, hogy ez összefüggésben van azzal, hogy országunk vezeti az elhízási statisztikákat is. Javítsd az átlagot Te is!

Nyugodtabban fogsz aludni általa

Ha reggel korábban felkelsz, mert edzeni mész, sokkal jobban fogsz aludni este. A szervezetednek a reggeli testmozgás után lesz alkalma elfáradni és este már várni fogod a pihentető alvást, hiszen nem csak mentálisan, hanem fizikálisan is kimerültebb leszel. Reggel már megtetted, amit elvártál magadtól, megnyugodhat a lelkiismereted, így még nyugodtabban és mélyebben tudsz majd aludni. Garantálom, hogy egy reggeli edzős nap után nem kell majd se esti mese, altatódal, sőt, még bárányokat sem kell számolgatnod!

Kihasználhatod a hormonok szintemelkedését

Bizony, a reggeli ébredést követően a hormonok szintje magasabb a vérben, érdemes tehát kihasználni, hogy az izmok növekedésében masszívan szerepet játszó tesztoszteron sem kivétel ez alól! Nem állítjuk, hogy az izomtömeg-növekedésben szignifikánsan jobb eredményeket produkálhatsz a délutáni edzésekhez képest, de az biztos, hogy a tesztoszteron szint emelkedésével és a felpörgetett anyagcsere-folyamatokkal nem lőhetsz mellé, ha az izomépítés is fontos szempont.

 

Segít elvárásokat teremteni magadnak

Ha reggel edzel, egész nap oda fogsz figyelni, hogy jó tápanyagokat vigyél be a szervezetedbe, mert nem akarod semmissé tenni a reggeli edzés hatását. Kiváló lehetőséget nyújt önmagad motiválására. Egy fajta tartást és büszkeséget ad a tudat, hogy ma is megcsináltad és legyőzted a “lusta énedet”!

Szokásoddá válik

Ha minden reggel ugyanakkor kelsz fel és minden reggel ugyanakkor edzel, a szervezeted hozzászokik és felkészül a terhelésre még mielőtt felébrednél! Rengeteg előnyöd származhat ebből:

Sokkal könnyebben fogsz felébredni!

Az anyagcsere és a hormonok is felkészülnek a várható terhelésre, ezért mikor felébredsz, sokkal energikusabb leszel és a tested már várni fogja az edzést.

Mivel a reggeleid azzal telnek, hogy teszel a célodért egész nap és minden nap magabiztosabb és büszke leszel magadra.

Nem utolsó sorban az, hogy kialakítasz egy rendszert az életedben, tehát reggelente felkelsz, elmész edzeni mindenképp jót tesz a testednek és a lelkednek is. A tested megszokja a rendszeres edzéseket és bizony hiányolni fogja, ha kihagynád.

Ne feledd!

Az életmódváltás és az alakformálás alapja a RENDSZER. Muszáj rendszert vinned az étkezéseidbe, a mozgásba, a pihenésbe. Ehhez remek eszköz lehet a reggeli edzés, hiszen itt nincs elhúzódó tárgyalás vagy túlóra, nincs kifogás, ha edzés van, menned kell! Hidd el hamar hozzászoksz 🙂 Sőt… hiányolni fogod, ha kihagyod! 😉

TUDJ MEG TÖBBET A TARTÁSODRÓL ÉS A KORREKCIÓRÓL!

VÁRUNK AZ IRODATLÉTA WORKSHOPON!