A metabolikus ellenállásos edzés egyike a legidőhatékonyabb edzés stratégiáknak, ami egyidejűleg fejleszti az izomzatot, zsírt éget és javítja az általános fittségi szintet.

Az MRT felpörgeti az anyagcserét és úgy robbantja szét a zsírpárnákat, mint egy tű a maxra fújt lufit.

Annak ellenére, hogy milyen elképesztően hatékony edzésmódszer, mint mindig, most sincs új dolog a nap alatt. Az MRT egy ellenállásos (súllyal, felfüggesztéses eszközökkel, gumiszalaggal) végzett edzésmódszer, ami szuperszettekre épül. Az MRT-ben használhatunk gyorsaságfejlesztő mozgásokat, összetett gyakorlatokat, haladóbbak sprinteket is – szinte mindig lesz benne aerob és anaerob munkafázis, így lebontja a falat a klasszikus értelemben vett súlyzós edzés és a kardió mozgás között. Ha te is sok időt vesztegetsz el a konditeremben a szettek közötti pihenőkben, vagy a mobilodat nézegeted a kardió teremben a biciklin ülve, akkor próbáld ki az MRT-t, durván meg fogsz lepődni a hatékonyságán!

Miért ilyen brutálisan hatékony?

Az MRT során ameddig az egyik izomcsoport dolgozik, a másik (nem konkurens izomcsoport) pihen. Így tulajdonképpen nincs pihenő, mégis van.

Az MRT-vel az edzés időhatékonysága jelentősen növelhető, ráadásul, mivel több izom dolgozik jelentős erőfeszítéssel, ugyan azon idő alatt, nagyobb kalóriamennyiséget is leszel képes elégetni.

Ezzel a módszerrel a fejlődés gyorsan elérhető és az eredmények már 6 hét után nagyon látványosak. A testösszetétel átalakításában rendkívül hatékonyabb módszer, hiszen ha helyesen integráljuk egy megfelelően felépített edzéstervbe, a helyes táplálkozási tervvel kiegészítve, az MRT edzések egyszerre építik az izmaid, égetik a zsírt és fejlesztik az erőd, erőállóképességed. Az erőedzések természetesen jobban növelik az erőt, az állóképességi edzések jobban fejlesztik az állóképességed, a kardió edzések pedig égetik a zsírt – de egyesítheted ezeket az előnyöket és egy edzés sem lesz 1-1,5 óránál hosszabb.

Az MRT során olyan energiákat kell mozgósítanod, hogy a tréning végén könnyedén elégethetsz 700 kCal-t is (persze, ha nagyobb darab vagy és nem 40 percet edzel, ennél jóval több is lehet). számát!

Ha helyesen alkalmazod és jó az edzésprogramod, a komoly kalóriaégetés mellett nőni fog az izomtömeged is, nem kell tartanod attól, hogy kisebb súlyokkal dolgozol. Még a testépítőknek is érdemes kisebb mezociklusokat beépíteni az edzéstervükbe (2-6 hét), hogy ezt a késleltetett izomfáradás hatást elérve térjenek át a hagyományos súlyzós módszerekre.

Na, kipróbálnád? Íme pár dolog, amire figyelned kell:

Spórolj az idővel

Az egyik legfontosabb dolog az MRT edzések kapcsán, hogy a szokásosnál több gyakorlatot végezz, kevesebb idő alatt. Ezt úgy tudod elérni, hogy az erőedzéshez képest relatíve magas ismétlésszámokat használsz (5-10 ismétlés szettenként, 60-65%/1RM-mel), kicsi szüneteket tartva a körök közt. Kulcsfontosságú, hogy közel maximális erőfeszítéssel járjon, hogy végig tudd csinálni az előírt szetteket – tehát végezd a teljes kifáradás környékéig a gyakorlatokat (az RPE – Rated Perceived Exertion, tehát az általad felállított 0-10-es skálán 7-8-as nehézséget kell érezned). Azonban SOHA ne csináld bukásig a gyakorlatot – ha úgy érzed, hogy már kompromisszumos a végrehajtás, hagyd bent a körben azt a pár ismétlést, de csak tökéletes végrehajtással dolgozz. Ilyenkor inkább vegyél lejjebb a súlyból és az egóddal harcolj, ne a hibás feladatok után rehabbal.

Több izom, több energia

Érdemes összetett gyakorlatokat használni az MRT programban, amely nagy izomcsoportokat mozgat meg. A több ízületet igénybe vevő, komplex gyakorlatok jelentik a jó választást. Szavazz tehát a nagyobb mozgásokra – guggolások, evezések, nyomások – ezek biztosan jól illenek majd a programba. Érdemes egy héten legalább 2 pihenőnapot tartani, mert ha tényleg keményen csinálod az MRT-t, az izmaidnak szüksége lesz a megfelelő regenerációra.

Gyors és lassú ismétlések

Az ismétléseket érdemes relatíve gyorsan végezni a koncentrikus (pozitív) fázisban. Az igen elterjedt, „szuper lassú” módon végrehajtott ismétlések a tudományos kísérletek során megbuktak. Nem építenek több izmot, mint ha gyorsan csinálnád – a gyakorlatokat tiszta technikával hajtsd végre, a koncentrikus fázist lehetőleg robbanékonyan. A sérülések túlnyomó többsége az excentrikus (negatív) fázisban következik be, tehát érdemes nagyon kontrolláltan, de nem lassan végrehajtani ezt a fázist. Ha egy fekvenyomásról beszélünk, amikor leemeled a rudat a tartóról, és a mellkasod felé engeded – ez az excentrikus fázis. Ezt kontrolláld, ne kapkodj, de ne is tartson 2-3 mp-nél tovább, majd a mellkasodról való felnyomáskor próbáld a rudat robbanékonyan feltolni és nyújtani a könyököd. Az MRT-ben nem fogsz tudni maxokkal dolgozni, így az lesz a megfelelő súly, amivel a gyakorlatokat szabályosan végre tudod hajtani, kirobbanó erővel. Kicsit önmagaddal is kell majd küzdened, hiszen lehetséges, hogy nem leszel képes olyan súlyokkal dolgozni, mint a többiek a teremben – de a hatás nem marad el!

Próbáld ki az mrt-t!

Készítettünk edzőteremben és otthon is végezhető MRT edzésprogramokat. 2 hónaposak és mintaétrenddel, videós gyakorlattárral és nagyon komoly referenciákkal rendelkeznek! Csekkold őket MOST!